
Verzuimbegeleiding door de werkgever: alles op een rij
Wordt je medewerker ziek? Dan komt er veel op je af als werkgever. Zo moet je voldoen aan een aantal verplichte stappen vanuit de Wet verbetering poortwachter. Met goede verzuimbegeleiding ondersteun je je werknemers tijdens ziekte en re-integratie en bouw je aan een sterke en gezonde organisatie. Lees hier wat er van jou verwacht wordt als werkgever en hoe je verzuimbegeleiding praktisch regelt.
Wat is verzuimbegeleiding?
Goede verzuimbegeleiding betekent dat je als werkgever je medewerkers ondersteunt bij ziekte en helpt bij een snelle terugkeer naar het werk. Dit doe je door persoonlijke aandacht te geven en duidelijke afspraken te maken over re-integratie. Door deze afspraken goed vast te leggen en duidelijk te communiceren naar je werknemers, laat je zien dat je betrokken bent. Dit versterkt het vertrouwen.
Wettelijke verplichtingen: de Arbowet en de Wet verbetering poortwachter
Als werkgever krijg je te maken met verschillende wetten rondom ziekteverzuimbegeleiding en re-integratie. Denk bijvoorbeeld aan de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en de Wet verbetering poortwachter. In deze wetten staan een aantal verplichte stappen die je als werkgever moet ondernemen in het geval van verzuim.
Wat is de Arbowet?
In de Arbowet staan regels om de gezondheid en veiligheid van je medewerkers te beschermen. Ook geeft de wet aan dat je als werkgever verplicht bent om je werknemer te ondersteunen en te begeleiden bij verzuim.
Wat is de Wet verbetering poortwachter?
De Wet verbetering poortwachter helpt je om een zieke medewerker stap voor stap terug te begeleiden naar werk. UWV controleert of je je houdt aan de verplichtingen uit deze wet. Doe je onvoldoende om je medewerker weer aan het werk te helpen? Dan kan UWV een loonsanctie opleggen, wat betekent dat je langer loon moet doorbetalen. Door de juiste stappen te volgen, houd je grip op het proces en voorkom je onnodige kosten.
Stappenplan Wet verbetering poortwachter
In dit stappenplan zie je welke acties je als werkgever moet uitvoeren volgens de Wet verbetering poortwachter:
Met een MKB Verzuim-ontzorgverzekering of verzuimverzekering met verzuimbegeleiding helpen de casemanager of Ontzorgmanager en de arbodienst je om aan alle regels te voldoen. Met Poortwachtergarantie betaalt a.s.r. de loonsanctie als je hun adviezen hebt opgevolgd.
Heb je verzuimbegeleiding goed geregeld? Dan heeft dat verschillende voordelen
✔ Goede verzuimbegeleiding bespaart je vaak hoge verzuimkosten
✔ Door op tijd in gesprek te gaan met je medewerker, voorkom je vaak dat korte afwezigheid overgaat in langdurig verzuim
✔ Een duidelijk plan geeft rust en structuur, zowel voor jou als werkgever als voor je medewerker
Met een duidelijk verzuimbeleid voorkom je verzuim en verbeter je de begeleiding
Een goed verzuimbeleid zorgt voor duidelijkheid binnen je organisatie en helpt verzuim te voorkomen. Iedereen weet wat de afspraken zijn en hoe je omgaat met verzuim en re-integratie. Belangrijke onderdelen van een goed verzuimbeleid zijn:
- Verzuimprotocol: beschrijf de afspraken over ziekmeldingen en de begeleiding van zieke medewerkers.
- Preventie: breng risico’s in kaart en voorkom verzuim met een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E).
- Verzuimtrainingen: leid leidinggevenden op, zodat zij de signalen van aankomend verzuim eerder herkennen en betere verzuimbegeleiding kunnen bieden.
- Re-integratie: maak duidelijke plannen voor een succesvolle terugkeer van zieke medewerkers.
- Omgaan met meningsverschillen: leg vast hoe je situaties oplost waarin je het bijvoorbeeld niet eens bent met een ziekmelding of de re-integratieplannen. Duidelijke afspraken helpen misverstanden en escalaties te voorkomen.
Externe hulp bij verzuimbegeleiding
Bij verzuimbegeleiding ben je volgens de Arbowet en de Wet verbetering poortwachter verplicht om hulp in te schakelen van arboprofessionals. Een bedrijfsarts speelt hierin een belangrijke rol. Hij of zij beoordeelt de ziekmelding en kijkt naar wat je medewerker wél kan doen. De bedrijfsarts zorgt er dus voor dat je je aan de wet houdt, niets over het hoofd ziet en helpt bij een snelle re-integratie.
Kosten van verzuimbegeleiding
De kosten van verzuimbegeleiding hangen af van hoe je dit regelt: intern of via externe professionals. De precieze kosten van begeleiding verschillen ook per situatie en type verzuim. Een medewerker met een burn-out vraagt bijvoorbeeld een andere aanpak dan iemand met rugklachten. Wist je dat een zieke medewerker je gemiddeld € 250 per dag kost? Zo kan goede verzuimbegeleiding je dan ook veel geld besparen.
Gelukkig kun je hulp krijgen bij het voorkomen van en omgaan met verzuim. Bijvoorbeeld met een verzuimverzekering met verzuimbegeleiding of onze MKB Verzuim-ontzorgverzekering. Zo zorgen we er samen voor dat je zieke medewerker snel weer aan de slag kan.
Verzuimbegeleiding: de oplossingen van a.s.r.
Bij a.s.r. ondersteunen we je graag bij de re-integratie van je zieke werknemers. We nemen het meeste regelwerk rondom de begeleiding en re-integratie van je werknemers van je over en staan altijd klaar voor al je vragen. Daarnaast bieden we Poortwachtergarantie. Dit betekent dat we ervoor zorgen dat je voldoet aan alle verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter. Volg je onze adviezen op en legt UWV toch een boete op? Dan nemen wij deze over.
Je hebt bij ons de keuze uit twee verzekeringen met verzuimbegeleiding:
- Verzuimverzekering met verzuimbegeleiding: helpt je bij de loondoorbetaling en biedt professionele ondersteuning bij het begeleiden van zieke medewerkers.
- MKB Verzuim-ontzorgverzekering: met een compleet pakket aan ondersteuning en begeleiding bij verzuim, inclusief hulp bij wettelijke verplichtingen.