Ga naar de hoofdinhoud
Home Opbrengst zonnige dag
Vrouw blij met opbrengst zonnepanelen

De stroomopbrengst van zonnepanelen op een zonnige dag

28 april 2021

Nu de zon weer schijnt, zien veel mensen met zonnepanelen hun stroommeter oplopen. Maar hoeveel stroom levert zo'n zonnige dag eigenlijk op? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Meer over Duurzaam wonen?
Platform Duurzaam wonen met a.s.r.
Wanneer is de stroomopbrengst het hoogst?

Zonnepanelen wekken in de zomermaanden (mei, juni, juli) de meeste stroom op, want dan zijn de meeste zonuren en is de zonnestraling sterker. Een koele, maar zonnige dag is het meest ideaal. Hoe komt dat? Zonnecellen geleiden elektriciteit beter als de temperatuur lager is. Er is zelfs een vuistregel dat de opbrengst 4,5 procent daalt bij elke 10 graden stijging van de temperatuur. Dus een frisse zonnige lentedag in mei kan meer stroom opleveren op dan een hete zomerdag in juli.

Hoeveel stroom levert een zonnige dag op?

Als je net zonnepanelen hebt, wil je waarschijnlijk steeds kijken hoeveel stroom ze opwekken. Dat kan via je computer of een app op je telefoon. Het is leuk om te zien dat je echt zorgt voor je eigen stroom. En als je meer stroom opwekt dan je gebruikt, lever je die automatisch terug aan het net en  krijg je hier een vergoeding voor. Dat is mooi meegenomen.

Maar hoeveel stroom levert die ideale zonnige dag voor zonnepanelen nu ongeveer op?

De stroomopbrengst op een zonnige dag

Zonnepanelen leveren ook stroom als het weer niet zo goed is. Maar de opbrengst verschilt wel per dag. Op een winterse dag met sneeuw zal de opbrengst veel lager zijn dan op die zonnige lentedag. Met tien zonnepanelen (afhankelijk van het soort en de bijbehorende maximale opbrengst) kun je op een zonnige dag zo 20 kWh opwekken. Om je een idee te geven van hoeveel dat is:

  • Een afzuigkap gebruikt per jaar ongeveer 70 kWh bij normaal gebruik.
  • Een lcd-tv gebruikt per jaar ongeveer 200 kWh bij normaal gebruik.
  • Een gemiddelde stofzuiger gebruikt per jaar ongeveer 38 kWh bij normaal gebruik.

Let wel: het energielabel van het apparaat dat je gebruikt heeft veel invloed op hoeveel stroom dit apparaat gebruikt. Zo kan een condensdroger met energielabel B wel drie keer zoveel energie gebruiken als een warmtepompdroger met energielabel A+++. Wil je dus zo veel mogelijk profiteren van de stroom van je zonnepanelen? Dan kun je het beste ook kritisch kijken naar de apparaten die je in huis hebt. Het is slim om sommige apparaten met een slecht energielabel te vervangen, zoals een droger of een koelkast.

Wat gebeurt er met de overtollige stroom die je opwekt?

Na 3 mooie lentedagen met veel stroomopbrengst, heb je genoeg stroom om het hele jaar je huis te stofzuigen. Dat betekent waarschijnlijk dat je op dit soort dagen meer energie opwekt dan je zelf nodig hebt. Je levert die energie voor een vergoeding terug aan het net. In de winter, als je zonnepanelen minder stroom opwekken, gebruik je meer stroom van het net dan in de zomer. De teruggeleverde stroom en de gebruikte stroom van het net worden aan het einde van het jaar financieel tegen elkaar weggestreept. Dit heet salderen. Je energieleverancier betaalt jou dezelfde prijs voor jouw stroom als jij aan hen betaalt als je het afneemt. Zo kun je opgewekte en geleverde stroom dus tegen elkaar wegstrepen. 

Als je méér zonnestroom teruglevert aan het net dan je stroom van het net afneemt, krijg je voor de méér teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Deze is, lager dan de (huidige) stroomprijs. De salderingsregeling wordt langzamerhand afgebouwd, tot salderen in 2031 niet meer mogelijk is. Dan krijg je nog wel de terugleververgoeding voor geleverde stroom. Maar ook als de salderingsregeling is afgebouwd, levert die zonnige lentedag jou dus ook in de winter nog steeds voordeel op.

Duurzaam wonen: waar wil je mee aan de slag?