De inleg voor Doenpensioen wordt belegd. Daarbij streven we naar een zo groot mogelijke spreiding tegen zo laag mogelijke kosten. Elke euro wordt verspreid over duizenden aandelen en obligaties wereldwijd. Dat doen we door voornamelijk passief te beleggen. Dit passieve beleid combineren we met een klein stukje actief beleid, zodat we de premies zoveel mogelijk duurzaam beleggen. Hoe dat werkt leggen we graag voor je uit.
Voor een beleggingsfonds zijn er grofweg twee tegenovergestelde manieren van beleggen:
Als je passief belegt volg je dus de markt. Dat doe je bijvoorbeeld door een index te volgen, zoals de AEX of de Dow Jones. Je kunt zo’n index zien als een ‘mandje’ met daarin bepaalde aandelen. In het mandje van de AEX zitten bijvoorbeeld 25 bedrijven die op dat moment de grootste totale beleggingswaarde hebben op de Amsterdamse beurs. Om de zoveel tijd wordt de inhoud van het mandje aangepast.
Een beleggingsfonds dat een index volgt, weet wat het moet doen: het verkoopt de aandelen van het bedrijf dat de index heeft verlaten en koopt juist aandelen van het bedrijf dat in de index is opgenomen. Zo volg je de markt.
Voor Doenpensioen nemen we deze passieve manier van beleggen als uitgangspunt. De beleggingsfondsen waaruit je werknemers kunnen kiezen, kopen dus in principe wat een bepaalde index in zijn mandje heeft. Zo volgt het ASR Duurzaam Wereldwijd Aandelen Fonds de 1.546 aandelen van de MSCI World Euro. Op die manier hoef je geen dure analyses te maken en probeer je ook niks te voorspellen. Dat scheelt, waardoor we de kosten van beleggen bij Doenpensioen laag kunnen houden.
Wij willen onze pensioenpremies beleggen, waarbij onze vermogensbeheerder, de premies belegt via een duurzaamheidsbeleid. Dat betekent dat we de indexen niet blind volgen. Met ons actieve beleid op duurzaamheid halen we eerst de ‘appels’ uit het mandje die niet voldoen aan het strenge duurzaamheidsbeleid van ASR Vermogensbeheer. Er kan dus een (beperkte) afwijking zijn tussen het fonds en de index die we volgen. Houd daarom rekening met een maximale afwijking van 3% voor aandelen, 1,5% voor bedrijfsobligaties en 1% voor overheidsobligaties. Hierdoor kan ook het rendement verschillen ten opzichte van de index. Die kan dan hoger of lager zijn.
Meer weten?
Zo beleggen wij duurzaam
Lees de brochure: