Ga naar de hoofdinhoud
Van waardeloos naar waardevol
Een rijtje GFT-bakken naast elkaar opgesteld

Van waardeloos naar waardevol

04 december 2017

De rente staat laag, dus sparen via je bank levert niet veel op. Afval sparen des te meer. Tot nu toe spaarden inwoners van Den Haag, Rotterdam, Barendrecht en Noordwijk met zo’n 10.000.000 kg aan afval bijna € 700.000 bij elkaar. Want afval loont.

Jørgen van Rijn ziet afval als een grondstof met waarde en richtte in 2011 het bedrijf Afval loont op. Hij gelooft dat door mensen te belonen voor het aanleveren van gescheiden afval, zij samen impact kunnen maken. Met afvalscheiding kunnen huishoudens gemiddeld een paar tientjes per jaar sparen. Ook kunnen ze sparen voor een (goed) doel. Want hoe leuk is het om te sparen voor je voetbalvereniging, een buurtbarbecue of een maatschappelijke organisatie?

Impact

Afval loont is een sociale onderneming. De missie van Jørgen is maatschappelijke meerwaarde creëren. Jørgen vindt het belangrijk iets terug te doen voor de maatschappij. De doelen die Afval loont nastreeft:

  • CO2-uitstoot verminderen
  • Werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
  • Zoveel mogelijk inwoners vertellen over het belang van recycling
  • En natuurlijk (samen) geld sparen voor (goede) doelen
Hoe werkt het?

Er zijn een aantal inzameldepots in Den Haag, Rotterdam, Barendrecht en Noordwijk. Daar leveren inwoners hun gescheiden afval in, zoals papier, textiel, frituurvet, klein elektrisch materiaal, plastic en metaal. Ze krijgen per soort een bepaalde vergoeding die digitaal wordt bijgeschreven op hun spaartegoed. Dat spaartegoed kunnen ze  via een app inzien. Mensen leveren ook wel eens spullen in zonder zelf te sparen. Afval loont doneert dan 50% van het ingeleverde bedrag aan de voedselbank en de andere 50% aan lokale initiatieven.

Challenger50

Dat het initiatief van Jørgen niet ongezien is gebleven, blijkt uit zijn plaats in de Challenger50 van Sprout. Net als in Taxi Electric, Bomberbot, en GoodUp (voorheen 1% Club), investeert a.s.r. via Social Impact Ventures in Afval loont.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Beleggen en investeren