Ga naar de hoofdinhoud
Home Zo verdien je het meeste geld met je zonnepanelen

Zo verdien of bespaar je het meest met je zonnepanelen

29 juni 2022

Met zonnepanelen kies je voor duurzaamheid. Maar het is ook een slimme investering. Met zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op, waar je geld mee kunt besparen of verdienen. Hoe je dat doet, lees je in dit blog.

Zo werkt het salderen

Om te begrijpen hoe je geld kunt verdienen met zonnepanelen, moet je eerst weten hoe het salderen werkt. Salderen betekent dat je de stroom die je zelf opwekt en aan het net teruglevert, mag aftrekken van de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Aan het einde van je contractjaar verrekent jouw energieleverancier dit. Maar daar zit een maximum aan. Je saldeert maximaal net zoveel teruggeleverde zonnestroom als de hoeveelheid die je afneemt van je energieleverancier. Lever je méér stroom terug, dan ontvang je daar een (lagere) terugleververgoeding voor.

Even een voorbeeld. Stel je zonnepanelen leveren 2.500 kWh op in een contractjaar. Daarvan gebruik je 500 kWh direct. Je neemt ook nog – op de momenten dat je zelf geen energie opwekt – 1.500 kWh af van je energieleverancier. Dat wordt aan het einde van het contractjaar met elkaar verrekend. De  teruggeleverde zonnestroom streep je weg tegen de stroom die hebt afgenomen van je energieleverancier. In dit geval dus die 1.500 kWh. Die hoef je niet te betalen, want je hebt zelf na eigen verbruik nog 2.000 kWh over. Dan houd je na het salderen nog 500 kWh over. Die heb je aan het net geleverd toen je het opwekte en daar krijg je een terugleververgoeding voor. Deze terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf en is lager dan de prijs die je betaalt als je stroom van het net afneemt.

Tips om meer uit je zonnepanelen te halen

Als je slim omgaat met jouw energieverbruik en de energie die je opwekt, kun je nog meer voordeel halen uit je zonnepanelen. Hier een paar slimme tips:

  • Gebruik zoveel mogelijk van jouw groene stroom zelf. Dit kan door apparaten te gebruiken wanneer jouw panelen stroom opwekken. Dat is super duurzaam: je stroom komt immers rechtstreeks van je dak. En het is slim om dit nu alvast te doen, want vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd en krijg je minder geld voor de stroom die je teruglevert aan het net. Het is dan dus extra voordelig om zo veel mogelijk stroom meteen zelf te gebruiken. 
  • Produceer niet meer stroom dan je nodig hebt. Stem het aantal panelen hiervoor zo goed mogelijk af op je eigen gebruik. En mocht je dan eventueel toch nog wat overhouden, vergelijk dan goed bij welke energieleverancier je de beste terugleververgoeding krijgt. Het verschilt namelijk per energieleverancier hoeveel deze betaalt per kWh.
  • Zet niet te veel apparaten tegelijkertijd aan die veel stroom verbruiken. Als je bijvoorbeeld de vaatwasser en de droger tegelijk laat draaien, kan het zijn dat je meer stroom verbruikt dan je zelf produceert. Dan moet je alsnog stroom van het net afnemen. Het is slimmer om de apparaten zo in te stellen dat ze na elkaar aan gaan. Dat kan gemakkelijk met een timer.
  • Stap over op apparaten die op stroom werken. Als je genoeg stroom produceert, kun je overwegen om andere energiebronnen te vervangen door stroom. Denk bijvoorbeeld aan elektrisch koken in plaats van op gas, elektrisch grasmaaien in plaats van op benzine, elektrisch verwarmen en misschien zelfs elektrisch rijden.

Met zonnepanelen maak je een slimme keuze. Door bewust energie te verbruiken, maak je die keuze nog slimmer. Voor de aarde en voor jezelf.

Lees ook: Duurzaam wonen: zo pak je het aan in 8 stappen


Meer verhalen over Duurzaam wonen