Ga naar de hoofdinhoud
Zonnepanelen voor je onderneming: verzeker ze goed
Zonnepanelen op een dak

Zonnepanelen voor je onderneming: verzeker ze goed

04 april 2022

Steeds meer ondernemers kiezen voor zonnepanelen. Zo onderneem je duurzaam, bespaar je geld op je energierekening, en er kleven belastingvoordelen aan. Overweeg om de aanschaf én de verzekering zakelijk te regelen. Zonnepanelen zijn best een investering, en het is zonde als ze kapot gaan door storm, hagel, brand of als ze gestolen worden. Wij zetten je opties op een rij.

  • Je bent ZZP’er en je wil zonnepanelen op je woning die je ook als kantoor gebruikt.
    Je kan kiezen of je je zonnepanelen dan privé aanschaft en verzekert, of zakelijk. Als je ze zakelijk wil verzekeren, kun je ‘recht van opstal’ bij je bedrijf onderbrengen. Wij raden je aan dit goed te overleggen met je financieel adviseur, omdat dit ook consequenties heeft voor de BTW.
  • Je bent ondernemer en je bedrijfspand heb je gehuurd.
    Ook met een gehuurd bedrijfspand kun je je zonnepanelen (zelf) zakelijk verzekeren. Denk er dan wel aan dat je ‘recht van opstal’ regelt: anders zijn de panelen eigendom van de eigenaar van het pand (ook al heeft deze ze niet betaald). Je kan ze meeverzekeren met de inventaris. Je betaalt dan een lage premie: als de zonnepanelen op het dak zijn bevestigd en het zijn er minder dan 50, betaal je bijvoorbeeld maar € 60 per jaar (met een eigen risico van € 250).
  • Je bent ondernemer en je laat zakelijk zonnepanelen installeren op je eigen bedrijfspand.
    Dan kan je deze eenvoudig meeverzekeren met de bedrijfsgebouwenverzekering. Je premie is afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen die je kiest: als je er minder dan 25 laat leggen is er geen premietoeslag. Bij meer zonnepanelen kost dit een kleine toeslag op je premie. Vraag hiernaar bij je adviseur.
Overleg met je verzekeraar

Als je je zonnepanelen wil verzekeren, overleg dan met je verzekeraar: het kan zijn dat deze wat eisen stelt, zoals een elektrakeuring. Je verzekert niet alleen de zonnepanelen zelf, maar ook de connectoren, omvormers en de rest van de installatie. Het kan zijn dat verzekeraars willen overleggen over de installatie en de brandveiligheid. Dit is afhankelijk van de plek waarop de zonnepanelen liggen, de hoeveelheid panelen die je laat leggen en van het pand waarop je ze wil hebben.

Lees ook: Zijn zonnepanelen brandgevaarlijk?

Meer informatie

Wil je meer informatie over het verzekeren van je zakelijke zonnepanelen? Spreek je wensen dan door met je onafhankelijke adviseur. Hij of zij kan je van een advies op maat voorzien.

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren