Ga naar de hoofdinhoud
Home Waarom steeds meer vrouwen beleggen
jonge vrouw, beleggen, laptop, lach, werken, Ik denk vooruit

Waarom steeds meer vrouwen beleggen

Vrouwen en beleggen: een goede match

Vrouwen en beleggen gaan steeds vaker hand in hand. Ook wij spreken steeds meer vrouwen die beginnen met beleggen. Ondanks dat ze nog steeds ver in de minderheid zijn, lijken ze bezig aan een inhaalrace. Hoe komt dat? In dit blog geven we ons antwoord op de vraag waarom steeds meer vrouwen beleggen.

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen of je pensioen?

Ontdek beleggen bij a.s.r.
Vrouwen en beleggen

Vroeger was beleggen typisch iets voor mannen. Zij hielden zich vooral met de financiën bezig; vrouwen bemoeiden zich daar weinig mee. Dat pak ‘m beet dertig jaar geleden veel minder vrouwen werkten, heeft daar veel mee te maken. Daardoor waren aanzienlijk minder vrouwen financieel onafhankelijk, laat staan financieel zelfredzaam. Die tijd ligt inmiddels achter ons.

Vrouwen werken én verdienen meer

Vandaag de dag werkt bijna 67,5% van de vrouwen, tegenover 74,5% van de mannen, zo stelt recent onderzoek van het CBS. Ook concludeert het CBS dat werkende vrouwen de laatste jaren flink meer zijn gaan verdienen: de afgelopen 40 jaar steeg hun inkomen gemiddeld met 60%. Deze ontwikkelingen hebben een enorme rol gespeeld in het vergroten van de financiële zelfredzaamheid van vrouwen. Vrouwen doppen tegenwoordig graag hun eigen financiële boontjes.

Beleggen voor vrouwen steeds vaker een optie

Vrouwen nemen dus steeds meer het financiële heft in eigen hand. Dat is een van de verklaringen voor het feit dat steeds meer van hen de weg naar de beurs weten te vinden. Maar naast financiële zelfredzaamheid, spelen nog enkele andere factoren een rol. Zo krijgt beleggen steeds meer aandacht in de (sociale) media, en maken verschillende apps en platformen. De lage rente op spaarrekeningen speelt uiteraard ook mee. Tot slot neemt men aan dat de coronacrisis beleggers een duwtje in de rug heeft gegeven. Iedereen gaf minder geld uit en er was veel meer tijd om je in dit soort zaken te verdiepen. Uiteraard gelden die laatste oorzaken ook voor mannen.

Vrouwen zijn hele goede beleggers

Een van hen is Janneke Willemse, beleggingsexpert en auteur van het boek ‘Blondjes beleggen beter’. Ze ziet steeds meer vrouwen zich aanmelden voor haar trainingen. Op dit moment is maar liefst 76% van de deelnemers vrouw, vooral tussen 25 en 35 jaar. Een ontwikkeling die Janneke enthousiast toejuicht. “Vrouwen zijn hele goede beleggers. Ze reageren minder impulsief en laten zich minder snel meeslepen. Geweldige eigenschappen voor een goede belegger,” aldus Janneke.  
     

Vrouwen halen meer rendement

Verschillende internationale onderzoeken bevestigen dat vrouwen gemiddeld meer rendement halen. Onderzoek van Amerikaans investeringsfonds Fidelity over de laatste 10 jaar laat zien dat vrouwelijke beleggers het vrijwel altijd beter doen dan mannelijke collega’s. Zij schatten dat vrouwen gemiddeld zo’n 0,4% meer rendement halen. Andere onderzoeken schatten dat verschil op 1%. Dat klinkt misschien als weinig, maar op de langere termijn kan dat (vele) duizenden euro’s verschil maken.

Vasthouden aan buy-and-hold strategie

Hoe komt het dat vrouwen betere resultaten halen? Over het algemeen lijken vrouwen beter in staat kalm te blijven als het wat minder gaat op de beurs. Waar mannen eerder geneigd zijn om dan te gaan handelen, houden vrouwen vaker vast aan een buy-and-hold strategie. Ze laten hun geld dus staan.

Focus op maximale winst versus minimaal verlies

Daarnaast nemen vrouwen doorgaans minder graag risico dan mannen en verdiepen zich meer in bedrijven waar ze in investeren. Bij mannen ligt de focus vaak op winst, terwijl vrouwen vooral bezig zijn om de kans op verlies zoveel mogelijk te beperken. Daardoor spreiden ze beter: een beproefde manier om succesvol te beleggen.

‘Onze’ vrouwelijke beleggers

Ook wij zien vrouwen steeds beter vertegenwoordigd zijn in de beleggingswereld. We interviewen regelmatig vrouwelijke beleggers, zoals bijvoorbeeld Lotte, Elodie, Marleen, Alexandra en Soraya. Veel van hen zijn zzp’ers en zien beleggen als de manier om hun pensioen veilig te stellen. Maar ook de wens om eerder te kunnen stoppen met werken is een belangrijke reden, zoals voor Elle. Julia ziet beleggen als de manier om de studie van haar kinderen bij elkaar te sparen.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit