Voorkomen is beter dan genezen. Daar weet huisarts Claire Loots alles van. In Nederland zit 1 op de 4 mensen langdurig thuis van werk door spanning, overspanning of zelfs een burn-out. Maar de meeste organisaties komen pas in actie zodra het kwaad al is geschied. Dat kan anders. Hoe pak je dat aan als werkgever of HR-manager? Je hoort het in deze podcast van de serie Focus op Vitaliteit.
Als een werkgever stress op werk wilt verminderen, dan zijn er volgens Claire Loots een aantal basisvoorwaarden die in de gaten gehouden moeten worden. “De roosters moeten geregeld zijn, er moet een adequate bezetting zijn en er moet een goede financiële beloning tegenover staan.
Maar wat leidinggevenden vooral kunnen doen is het gesprek aangaan met werknemers. Hoe gaat het met je? Hoe zit je in je vel? En ook de vraag stellen: Hoe werk je prettig? Die vraag krijgt niet altijd de aandacht die het verdient.”
Volgens Loots worden dit soort vragen helaas vaak te laat gesteld. “Mensen willen graag goed functioneren en trekken niet snel aan de bel. Ze zullen er dus niet snel zelf mee komen, tenzij je als leidinggevende die vraag actief stelt.” En daar ligt volgens de huisarts dus een belangrijke taak weggelegd voor werkgevers en HR-managers.
Om het welzijn en de gezondheid van werknemers van stimuleren, zijn er volgens Loots drie domeinen van belang:
Hoe zit de werknemers in hun vel? Is er voldoende tijd voor herstel en rust? Kunnen de talenten van de werknemer goed tot uiting komen?
Hoe wordt er gewerkt met elkaar? Hoe is de sfeer in het team? Wordt er goed van elkaar gebruikt gemaakt, of soms langs elkaar heen gewerkt?
Hoe efficiënt is het bedrijf ingedeeld? Is de roostering goed? Is er vertrouwen in de managers? Worden (digitale) hulpbronnen effectief ingezet?
Loots legt uit dat alle drie de domeinen met elkaar verbonden zijn. “Je kan bijvoorbeeld nog zulke goede mensen hebben en zo’n goed teamgevoel, maar als je structureel onderbezet of overvraagd bent, dan is dat niet langdurig houdbaar. Het is belangrijk dat werkgevers rekening houden met alle drie de aspecten.”
“Signalen van stress herkennen als werkgever, is best ingewikkeld”, geeft Loots toe. “Want veel mensen houden dit een lange tijd voor zichzelf.” Toch zijn er volgens de huisarts manieren om hierachter te komen. “Door er structureel naar te vragen en te uiten dat je het belangrijk vindt als werkgever, zullen mensen zich meer open voelen om het aan te kaarten. Als er in teams voldoende veiligheid is om stress te signaleren en te bespreken met elkaar, dan komt daar ook de beste informatie uit.”
“Door er structureel naar te vragen en te uiten dat je het belangrijk vindt als werkgever, zullen mensen zich meer open voelen om het aan te kaarten.”
Huisarts Loots legt uit de verantwoordelijkheid van stress en burnout voor een groot deel bij werkgevers ligt. “Soms wordt gedaan als het de schuld is van het individu, alsof hij of zij het werk niet aankan. Terwijl we uit onderzoek weten dat dat niet het geval is.
Stress en burnouts zijn een samenspel van het systeem en de persoon. Een belangrijke oorzaak en oplossing van het probleem ligt bij het systeem. De werkgever dus. Een leidinggevende schept namelijk de voorwaarden voor de werknemer om op een prettige manier te werken, niet andersom.”
Andere afleveringen van Focus op Vitaliteit:
De podcast met Claire Loots is onderdeel van de podcastserie Focus op Vitaliteit. Het uitgangspunt van deze serie is het Model van Vitaliteit: een praktisch model waarmee jij alle aspecten van vitaliteit eenvoudig kunt implementeren op de werkvloer. Het model bevat 5 belangrijke pijlers: fysieke gezondheid, mentale gezondheid, gezonde voeding, sociale motivatie en werkomgeving. Met de praktische tips en adviezen maak je vitaliteit tastbaar en leuk!
Wist je dat werknemers die regelmatig bewegen minder stress ervaren? Met de app van a.s.r. Vitality komen werknemers daadwerkelijk in beweging! a.s.r. Vitality is hét gezondheidsprogramma dat gedragsverandering op de korte en lange termijn realiseert door bewustwording. Hoe? Door gezonde keuzes aantrekkelijk te maken. Wij helpen je werknemers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. En dat werkt. Meer weten?