Pensioen: we hebben er allemaal mee te maken. Sommigen al over een paar jaar, voor anderen duurt het langer. Ben jij bewust met je pensioen bezig? Wil je er vooral voor zorgen dat je straks genoeg geld hebt om te genieten, of wil je fit ouder worden op meerdere fronten? Die vragen stelde a.s.r. aan ruim 300 respondenten.
Krijg binnen 10 minuten inzicht in je financiële situatie, nu én later. En zet je eerste stap vooruit.
Pensioen: de één kan niet wachten tot het zover is en stopt liefst zo snel mogelijk met werken, terwijl de ander fluitend tot de pensioengerechtigde leeftijd – of zelfs nog langer – doorwerkt. Iedereen heeft eigen ideeën over hoe het pensioen eruit moet zien. Pensioen is voor iedereen, maar voor iedereen anders. Sommige mensen zien vooral uit naar de vrijheid om te kunnen doen wat ze écht willen, zonder het idee te hebben dat ze iets moeten doen. Andere mensen willen vooral hobby’s oppakken, tijd doorbrengen met familie of reizen.
Of je nou met je kleinkind naar de dierentuin gaat, met een camper door Europa reist of een fotografiecursus gaat doen: het kost allemaal geld. Het is een vraag die veel mensen zichzelf stellen: heb ik straks wel genoeg? Ruim de helft van de mensen die wij spraken maakt zich daar zorgen over. De stijgende prijzen (inflatie) is een van de grote oorzaken.
Om van je pensioen te kunnen genieten, heb je dus in ieder geval (genoeg) geld nodig. Maar een goede mentale en fysieke gezondheid vinden mensen minstens zo belangrijk, zo leert ons onderzoek. Het is immers lastig genieten van die heerlijke fietsvakantie als je na 10 kilometer al bekaf bent. Mensen willen graag fit hun pensioen halen, zowel financieel, mentaal als fysiek. Voor mensen die eerder willen stoppen met werken, is hun gezondheid daarvoor de belangrijkste reden. Lees bijvoorbeeld dit interview op NRC.nl met Hans die op zijn 55ste wil stoppen met werken.
“Vitaal je pensioen halen? Zorg ervoor dat je niet aftelt, maar meetelt!”
Vitaal blijven is ontzettend belangrijk, vindt Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit Nederland en senior consultant bij Loyalis. “Als we het over vitaliteit hebben, bedoelen we of mensen levenslust, energie, motivatie en doorzettingsvermogen hebben, zowel fysiek als mentaal. Hoe blijf je zo lang mogelijk vitaal? Door gezonde keuzes te maken, onder andere op het gebied van voeding. En door in beweging te blijven. Als je stilstaat en niets aan je vitaliteit doet, kan dat op lange termijn gevolgen hebben. Je raakt achter qua kennis, of je gaat je vervelen. Zorg ervoor dat je continu uitgedaagd wordt. Niet aftellen, maar meetellen! Op die manier haal je vitaal je pensioen.”
Werkgevers hebben hier ook een rol, vindt Tinka. Een fijne werkplek en een prettige werkomgeving stimuleren het geluk en de fitheid van medewerkers. “Afwisseling en uitdaging in je werk zijn belangrijk, net als goed contact met collega’s, een ondersteunende leidinggevende, autonomie, ontwikkelingsmogelijkheden en financiële zekerheid. Als je huidige werkplek aan die voorwaarden voldoet, is de kans groot dat je lang vitaal blijft.” Weet jij welke faciliteiten en voorzieningen jouw werkgever biedt? Ga eens op onderzoek uit, misschien is er meer mogelijk dan je denkt.
Toch ligt de verantwoordelijkheid om vitaal fit en oud te worden, grotendeels bij onszelf. Dat hoeft niemand Koos de Kiewit (48) te vertellen. Hij is productmanager bij een technische groothandel en is al jaren bewust met vitaliteit bezig. “In mijn functie zit ik veel, en je weet wat ze zeggen: zitten is het nieuwe roken. Om me heen zie ik leeftijdsgenoten die al moeite hebben met een wandeling van 5 kilometer.”
Als het aan Koos ligt, gaat hem dat nog lang niet gebeuren. Hij fietst regelmatig 15 kilometer naar kantoor, maakt tijdens zijn pauze af en toe een wandeling en één keer per week zwemt hij met een groep vrienden. Geen schoolslag, maar borstcrawl. “Ik heb me voorgenomen zo gezond en fit mogelijk mijn pensioen te halen.”
Het onderzoek leverde nog veel meer interessante inzichten op. Download het pensioenonderzoek om ze allemaal te lezen. Voor ons was een van de belangrijkste leermomenten dat bezig zijn met je pensioen allang niet meer alleen over geld gaat, maar gezondheid een steeds belangrijkere rol inneemt. We willen nu gezond(er) leven, zodat we later – tijdens ons pensioen – gezond zijn en blijven. Want alleen dan kunnen we écht genieten van die 1001 leuke dingen die we, als het eenmaal zover is, allemaal willen doen.