Ga naar de hoofdinhoud
Is jouw huis waterproof?

Is jouw huis waterproof?

06 januari 2025

Heb jij weleens een gesprongen leiding gehad? Of dat bij thuiskomt het water via de trap naar beneden stroomt? Waterschade is de meest voorkomende schade in Nederland. Weet jij wat je moet doen bij waterschade? En ben je hiervoor verzekerd?

Beperk waterschade

Wanneer je waterschade hebt is dat heel vervelend. Je wilt natuurlijk niet dat de schade nog groter wordt. Handel daarom snel en beperk waterschade als volgt:

  • Ontdek waar het water vandaag komt en pak deze waterbron aan
  • Maak foto's van de schade
  • Laat de beschadigde spullen drogen
  • Meld de schade bij je verzekeraar
Voorkom waterschade

Kromgetrokken vloeren, schimmel op de muur en beschadigde meubels? Waterschade wil je liever voorkomen. Maar hoe doe je dat? Door je huis goed te onderhouden en voorzorgsmaatregelen te nemen kan je waterschade voorkomen:

  • Controleer regelmatig de kitnaden van je aanrecht, bad, douche en wastafel. Hou het goed schoon want schimmel verhoogt de kans op lekkage
  • Maak regelmatig de filter van je wasmachine en vaatwasser schoon
  • Plaats een lekbak onder je wasmachine en installeer ook een waterstop
  • Laat periodiek de CV-ketel controleren en onderhouden door een gerenommeerd bedrijf
  • Controleer regelmatig putjes en zwanenhalzen en gooi geen (frituur)vet door de gootsteen
  • Gebruik geen chemische ontstoppers. Die kunnen zo agressief zijn dat ze lekkage in de leiding kunnen veroorzaken
  • Koppel na het bijvullen van de CV de vulslang los. Doe je dit niet, dan is de waterschade die daardoor ontstaat niet verzekerd
  • Zet bij aangekondigde vorst de thermostaat op tenminste 15 graden. Ook als je niet thuis bent
  • Tap bij aangekondigde vorst de buitenkraan af als je geen vorstvrije buitenkraan hebt
Verzeker waterschade

Of een waterschade verzekerd is, ligt aan de oorzaak van de schade. Onvoorziene waterschade, uit bijvoorbeeld een defecte leiding of een springende leiding door vorst, is in de meeste gevallen verzekerd bij a.s.r. met de inboedel of woonhuisverzekering. Ook schade door een lekkende CV-ketel, wasmachine of vaatwasser wordt in principe vergoed. Net als schade door terugkomend rioolwater uit de toiletpot. Wil je iets aan de muur hangen en boor je per ongeluk in een leiding? Dat valt dit bij a.s.r. ook onder de inboedelverzekering als je een Allrisk dekking hebt.

Waterschade is niet gedekt als de schade niet onvoorzien was. Schade door bijvoorbeeld achterstallig onderhoud, nalatigheid of het niet nemen van voorzorgsmaatregelen bij aangekondigde vorst wordt niet vergoed. Waterschade door het losschieten van een vulslang is ook niet verzekerd. Koppel deze daarom na het bijvullen weer los. Als je meer wilt weten over wat wel of niet verzekerd is, lees dan de polisvoorwaarden of neem contact op met je adviseur of verzekeraar.

Duurzaam schadeherstel

Wist je dat herstellen beter is dan vervangen? Schade herstellen is namelijk duurzamer: je verbruikt minder energie én je hoeft minder weg te gooien. Daarom helpen we je bij a.s.r. graag om schade die je niet zelf kunt repareren, duurzaam te laten herstellen. De herstelbedrijven uit ons duurzaam herstelnetwerk lossen het snel en duurzaam voor je op. Of je kunt ervoor kiezen om schade zelf te herstellen. Lees meer over duurzaam schadeherstel.

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren